Click here for pressphotos for free use.

Pressmeddelande 2019-10-02

50 internationella hållbarhetsexperter till konferens i Laholm

Den 24-25 oktober äger den Internationella Passivhus- och hållbarhetskonferensen rum. 50 experter från Sverige och Europa väntas till halländska Laholm för att diskutera hur man kan vända klimatkrisen genom medvetna val när man bygger, planerar samhällen eller konsumerar varor. Många av föreläsarna är specialister som har arbetat med klimatfrågor i över trettio år, bland annat kommer passivhuseliten från Tyskland och Österrike. De presenterar t.ex. projekt såsom ett kontorshus helt byggt i återvinningsmaterial och ett IKEA-varuhus som klarar sig utan en enda parkeringsplats.

Bland de svenska föreläsarna märks forskare från Göteborgs Universitet, KTH och Högskolan i Gävle. Från den kommunala sektorn kommer experter, stadsplanerare och projektledare från Malmö, Göteborg och Stockholm stad. Konferensen gästas också av arkitekter, representanter för branschorganisationer och beslutsfattare.

Att en kraftsamling behövs med fokus på samhällsbyggnation är Simone Kreutzer från arrangerande Intressegrupp Passivhus Sverige övertygad om. 

– Alla vet att byggbranschen genererar stora utsläpp och på så vis bidrar till klimatförändringar. Det är dags att vi tar vårt ansvar – varenda aktör för sig och vi alla tillsammans. Det finns hållbara lösningar och produkter för det mesta idag, men av olika skäl trampar man ofta vidare i gamla fotspår. Det har vi inte råd med nu när klimatklockan visar fem i tolv. Vår konferens ska inspirera och förmedla alternativ som kan göra stor skillnad.

Att konferensen förläggs i Laholm beror på att den halländska kommunen har visat framfötterna när det gäller hållbart byggande. Två stora passivhus har uppförts i kommunal regi, Nya Glänningeskolan och Glänningehallen där också konferensen ska äga rum. Båda byggnaderna har ett värmeenergibehov som ligger under 15 kWh per kvadratmeter, vilket är extremt lågt. 

– Det ska bli roligt att gå husesyn i Glänningeskolan med våra konferensdeltagare, berättar Simone Kreutzer. Svenska skolprojekt har imponerat stort på experterna på kontinenten på sistone, eftersom de är så genomtänkta och väldesignade för barnens och personalens bästa.

Till konferensen ordnas också en fackmässa som på fredag eftermiddag är öppen för allmänheten. Här kan man fördjupa sig i allt från hållbara solceller och nya lösningar för trähus till vattensparande armaturer, energieffektiva ventilations- och värmepumpslösningar och mycket mer. Inträdet till utställningen är kostnadsfritt.

Passivhus- och hållbarhetskonferensen anordnas i samarbete med bl. a. Göteborgs Universitet, Tysk-Svenska Handelskammaren, Advantage Austria, Energikontor Norr och Laholmshem.